Klasyka. Kupne mleko sojowe smakuje jak woda po moczeniu tektury, z kolei jego skład odstrasza (zwłaszcza tego z Biedronki ;). Zrobienie domowego mleka sojowego nie jest trudne, zajmuje tylko sporo czasu. Namaczanie, mrożenie, gotowanie, odciskanie... Nawet jeśli do dojenia używamy sprzętu takiego jak Soyabella, musimy poświęcić prawie dwa dni na moczenie i mrożenie. Z całonocnego namaczania nie możemy rezygnować, jednak jeśli bardzo zależy nam na czasie, możemy odpuścić przemrażanie soi. 24 godzinny pobyt w zamrażalce sprawi, że pozbędziemy się tekturowego, sojowego posmaku. Dlatego ja nie pomijam tego kroku, bo mimo, że mleko nie traci w 100 procentach swojego naturalnego, paskudnego smaczku to jednak jest zdecydowanie bardziej pijalne. Kolorem i konsystencją do złudzenia przypomina krowie. Polecam stęsknionym ;)
Mleko sojowe
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej soi
- 4 szklanki wody
Do roboty!
Soyabella
Soję moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na drugi dzień wodę odlewamy, a soję mrozimy przez 24 godziny. Po tym czasie ziarna rozmrażamy, przekładamy do metalowego pojemniczka z dziurkami z napisem "soy milk", do Soyabelli wlewamy 4 szklanki wody, łączymy moduły i wciskamy przycisk "milk". Po 15 minutach, kiedy maszyna zacznie "pipać" mleko jest gotowe. Uważajmy przy odkręcamy pojemniczka od modułu z ostrzami, jest bardzo gorący ;)
Blender
Soję moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na drugi dzień wodę odlewamy, a soję mrozimy przez 24 godziny. Po tym czasie ziarna rozmrażamy, zalewamy pięcioma szklankami wody i miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Sojową miksturę gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu przestudzone mleko przecedzamy przez gazę do słoika lub innego naczynia. To co zostanie na gazie to okara. Nie wyrzucajcie jej, jest świetną baza do pasztetów lub kotletów. Smacznego! :)
Jak już się zacznie robić takie mleko to nie jest dużo pracy :) ja mam zawsze w zamrażarce gotowaną soję i na bieżąco ją uzupełniam. Ciężko się przyzwyczaić do smaku takiego mleka, tylko wyglądem przypomina krowie :) Na początku dodawałam miód i korab wtedy dawałam radę wypić a teraz już bez problemu pije mleko bez żadnych dodatków.
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio namoczyłam i zamroziłam większa ilość. Ja robię z niego tofu ;)
UsuńUwielbiam mleko sojowe. Zwykle sięgam po takie ze sklepu, ale domowe jest dużo lepsze, zwłaszcza jak się korzysta z ulubionych dodatków, ja najczęściej dodaję laskę wanilii. :)
OdpowiedzUsuńpo co mrozicie??
OdpowiedzUsuńŻeby pozbyć się tekturowego posmaku. :)
Usuńdziękuję za odpowiedź, ja do tej pory robiłam ręcznie mleko sojowe (teraz mam soyabelle) nigdy mi się zdarzyło mieć tekturowego posmaku...po prostu moczyłam i dawaj blendowanie... może jakieś przepisy na cuda z soyabelli?
OdpowiedzUsuńJa profilaktycznie zamrażam. :) Już podrzucam linki:
Usuńmleka (owsiane, kokosowe, brazylijskie, nerkowcowe, laskowe, sojowe, fistaszkowe) - http://taste--me.blogspot.com/search/label/mleko?max-results=10
masło orzechowe - http://taste--me.blogspot.com/2014/11/maso-orzechowe.html
masło z nerkowców - http://taste--me.blogspot.com/2015/02/maso-z-nerkowcow.html
śmietana z nerkowców - http://taste--me.blogspot.com/2014/12/smietana-z-nerkowcow.html
śmietana słonecznikowa - http://taste--me.blogspot.com/2015/02/smietana-sonecznikowa.html
Dzięki ogromne! Będę próbować :) ciekawi mnie czy ktoś z Was robił zupy ewentualnie inne rzeczy prócz mleka i masła orzechowego??
UsuńA czy macie przetłumaczone (lub wiecie skąd ściągnąć) przepisy z instrukcji obsługi soyabella?
OdpowiedzUsuńSoyabelle mam od miesiąca i ma jedną wadę do której można się przyzwyczaić bądż nie. Mleko sojowe na prawidłowym sitku po zrobieniu w maszynie ma w sobie dużą łyżkę najdrobniejszej okary. Jak mi się chce przeciskam je dodatkowo przez podkolanówkę..to właśnie w niej pozostaje mi ta okara.
OdpowiedzUsuńWiecie ile zastosowań ma soja? Ostatnio czytałam o tym na stronie soja-z-ukrainy Soja z Ukrainy jest jedną z najlepszych odmian. Koniecznie o tym poczytajcie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób, nawet nie sadziłem że można samemu zrobić mleko sojowe.
OdpowiedzUsuń