Najlepsze wegańskie orzechowo-czekoladowe smarowidło. Bez cukru!
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru (lub powyżej 70 % kakao)
- 3/4 szklanki ugotowanej jaglanki
- 4 spore łyżki masła orzechowego
- 3-4 łyżki płynnego słodu (miodu, syropu z agawy, klonowego lub innego ulubionego)
- 1/2 - 2/3 szklanki mleka roślinnego o neutralnym smaku (np. owsianego, sojowego lub z nerkowców) - ilość zależy od konsystencji kremu, jeśli dodaliście 4 łyżki słodu i olej, wlejcie tylko 1/2 szklanki mleka
- ew. 3 łyżki oleju (dodałam, bo moje masło orzechowe spędziło kilka dni w lodówce i wydawało mi się za suche)
Do roboty!
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/garnku/mikrofali. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania supergładkiej konsystencji. Smacznego!
Super alternatywa dla nutelli i innych czekoladowych sklepowych smarowideł :-)
OdpowiedzUsuńnie musisz nic pisać, to smarowidło "mówi" samo za siebie! geniusz <3
OdpowiedzUsuńFajne, nigsy nie robiłam czegośczekoladowego do zmarowania z jaglaną :}
OdpowiedzUsuń