Kategorie

wtorek, 25 sierpnia 2015

Wegańskie, bezglutenowe kluski z brokułem

 Szybkie i proste kluski z niespodzianką. Zrobione z ulubionych składników Małeckiej: jaglanki i brokuła. Kluchy są wielkie i bardzo sycące, ja odpadłam po jednej (ale to zapewne wina wyżerania ugotowanego brokuła z garnka ;). Podałam je z duszonymi pieczarkami (+papryka wędzona, sól i chilli). Możecie polać je sosem pomidorowym/warzywnym/pieczarkowym/musztardowym, w tym wydaniu będą jeszcze lepsze. ;) 

P.S. Trawożercy! Wiecie, że w piątek przekroczyliśmy 150 000 odsłon bloga? Zrobiliście mi wspaniały prezent na urodziny, dziękuję! 

P.S. Zaczęliśmy ćpać B12. Liczę na to, że ta mała tableteczka sprawi, że stanę się lepszym człwoiekiem. Amen.


Wegańskie, bezglutenowe kluski z brokułem



Składniki:
  • 5 średnich ziemniaków
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mąki kuku/gryczanej (u mnie pół na pół ;) + 1/2 do ewentualnego podsypania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 brokuła


 Do roboty!

Ziemniaki gotujemy na parze, obieramy blendujemy z ugotowaną jaglanką. Solimy, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy do
"odetchnięcia". Brokuła gotujemy przez ok. 1,5 minuty. Odrywamy po kawałku ciasta, do środka wkładmay różyczkę brokuła, zlepiamy, formujemy kulkę. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Smacznego!



16 komentarzy:

  1. No nie, to są kluchy idealne! Zostało trochę dla mnie? :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne kluchy! takie dania zawsze wołają "Zjedz mnie!" :D uwielbiam wszelkiego rodzaju kluskowe potrawy :D tym chętniej zjadłabym je w towarzystwie pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że jaglane kluchy podbijają świat :-) A ile masz teraz B12, że musisz brać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd kilka miesięcy temu zrobiłam Małeckiej jaglane kopytka, ciągle się ich dopomina. Teraz dodałam jeszcze ziemniaki, bo miałam za mało kaszy ze śniadania. Małecka ma za mało krwinek, tydzień temu robiłam jej wyniki. Teraz jestem uziemiona, bo ciągnie pierś, ale jak będę miała chwilę to napiszę ile dokładnie. :) A ja czasem mam wrażenie, że mam przewlekła depresję, albo całomiesięczny PMS, więc może też mam jakieś braki. Poćpamy trochę i zobaczymy, czy będą efekty. ;)

      Usuń
    2. A jak stoicie z żelazem?

      Usuń
  4. Hej :) Czy z mąką pszenną wyjdzie tak samo fajnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno. :) Zacznij od wsypania jednej szklanki, w razie potrzeby dodaj więcej :)

      Usuń
  5. Planuję przygotować je na dzisiejszy obiad. Zastanawiam się tylko czy mogę dorzucić ziemniaczaną zamiast kukurydzianej? I czy nie będzie przez to "gumowate"? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej gryczanej wyjdą na pewno. Z samej kuku też. Może spróbuj dać pół na pół ziemniaczana i inna, może być nawet orkiszowa lub pszenna. :) 1,5 szklanki ziemniaczanej to trochę za dużo.

      Usuń
    2. A jeśli zdecydujesz się na mąkę z glutenem to dodaj jej mniej. :)

      Usuń
  6. Piękny przepis. Myślałam o knedlach ze śliwkami, ale u nas w domu obiad musi być na słono, więc z brokułem na pewno chętniej wejdą... ;)

    OdpowiedzUsuń