Kategorie

piątek, 28 sierpnia 2015

Krem kukurydziany z masłem orzechowym i dynią

Zupa z serii: najpierw daj spróbować domownikom/gościom, a dopiero potem powiedz z czego jest zrobiona. Dodatek masła orzechowego może zniechęcić, czy wręcz obrzydzić (cześć, Mamo! :), dlatego na początku warto przemilczeć listę składników. ;) Zupa jest przepyszna, kremowa, gładka o oryginalnym posmaku. Według mnie smakuje trochę jak zupa serowa, ale jest to tylko moje zdanie. Luby tej opinii nie podziela, za to twierdzi, że jest to jedna z najlepszych zup jakie jadł (właśnie rąbie kolejną miskę ;). Kremu wychodzi mało, u nas starczyło na dwie porcje (obydwie wciągnął Luby ;), dlatego proponuję od razu zrobić ją z podwójnej porcji. Albo ją pokochacie, albo znienawidzicie. Polecam! :)


Krem kukurydziany z masłem orzechowym i dynią


Składniki:
(na dwie porcje)
  • 3 kolby kukurydzy
  • szklanka puree z dyni
  • 3 spore łyżki masła orzechowego
  • 1,5 szklanki wody z gotowania kukurydzy
  • wędzona papryka (ok. 1/2 łyżeczki)
  • chilli (1/3 - 1/2 łyżeczki)
  • sól do smaku
  • imbir (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pieprz (szczypta)
Do roboty!

Kukurydzę gotujemy, następnie obieramy z ziarenek (ścinamy je ostrym nożem), które blendujemy z resztą składników. Smacznego!

2 komentarze:

  1. świetny krem i jest moja ukochana dynia!

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa jest świetna! i ten dodatek masła orzechowego.. <3 oczywiście, że zrobię - nie ma innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń