Kategorie

środa, 29 lipca 2015

Wegańskie jagodowe ptasie mleczko bez cukru

Po tym cieście-nie-cieście czułam ogromny niedosyt (zniknęło przy pierwszym rozdaniu), dlatego już podczas wtranżalania tęczowej wersji, myślałam o kolejnej odsłonie. Jako, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni byłam 4 razy na jagodach (chyba mam nowe hobby ;D), wiedziałam, że to właśnie te owoce będą królowały w nowej wersji pianki. Najlepszy kokosowo-daktylowy spód, intensywnie jagodowa pianko-galaretka, delikatna cytrynowa pianka i garść jagód (zamiast zwieńczającej całość wisienki ;). Obok tego połączenia nie można przejść obojętnie. Zatem, biegiem do lasu! ;)


 Wegańskie jagodowe ptasie mleczko bez cukru


Składniki:

Spód:
  • 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • szklanka wiórkow kokosowych
Masa jagodowa:
  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka jagód
  • 3 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka ksylitolu waniliowego/ziarenka z połowy laski wanilii/kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki agaru
Masa cytrynowa:
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • skórka i sok z 1/2 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki jagód




Do roboty!

Składniki na spód blendujemy. Masą wylepiamy wysmarowaną olejem foremkę (u mnie tortownica o średnicy 17 cm). Chłodzimy. Mleko kokosowe blendujemy z ksylitolem, wanilią i jagodami. Wlewamy do nieprzywierającego garnka i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, ściągamy z płytki, dodajemy agar i mieszamy przez 2 minuty, ponownie stawiając na ogniu. Masę wylewamy na schłodzony spód, odstawiamy na kilka minut. Resztę mleka zagotowujemy z ksylitolem, skórka i sokiem z cytryny. Kiedy zacznie się gotować, robimy powtórkę z rozrywki: ściągamy z płytki, dodajemy agar, mieszamy przez dwie minuty ponownie gotując. Masę cytrynową odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy warstwa jagodowa zacznie się ścinać, a mleko cytrynowe wystygnie, powoli wylewamy je na fioletową piankę. Odstawiamy na dwie minuty, posypujemy jagodami, chłodzimy. Smacznego!









Lepkie rączki znowu w akcji ;)

6 komentarzy:

  1. Och kurczę! Ekstra! Zrobię na pewno, ale chyba z innymi owocami..jeśli chcę zamienić ksylitol na zwykły cukier to w proporcji 1:1?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol jest słodszy od cukru, więc daj go trochę więcej. Najlepiej próbować podczas przygotowywania. :)

      Usuń
  2. Ależ cudowny pomysł na ciasto! *.*
    Ta jagodowa pianka musi być obłędna, zwłaszcza w towarzystwie kokosa! :)
    Śliczności! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda! mam ogromna ochotę na takie "ptasie mleczko" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a może ptasie mleczko różane? Jadłam takie w Wypasie w Poznaniu i od tamtego czasu szukam przepisu. Pomożesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! W kostkach, tak jak typowe niewegańskie, czy w formie ciasta?

      Usuń