Kategorie

czwartek, 30 lipca 2015

Azjatycka cytrynowo-kokosowa zupa z tofu i ryżem

Najlepsza i najoryginalniejsza zupa jaką robiłam. Niebanalne połączenie trawy cytrynowej, listków limonki, chilli i mleka kokosowego jest obłędne. Delikatne, cytrynowe tofu rozpływa się w ustach. Cudo, serio! Nie da się ukryć, zupa wymaga trudno dostępnych składników. Ale, ale, ale... ! Jeszcze przez kilka dni możecie je dostać w Biedronce w ramach akcji azjatyckiej (nie, nie płacą mi za reklamę ;) w naprawdę rozsądnej cenie. Słono-ostro-kwaśno-orzeźwiająco-rozgrzewający obłęd. Zakochacie się.

P.S. Podobno lepiej smakuje niż wygląda. ;)

Azjatycka cytrynowo-kokosowa zupa z tofu i ryżem


Składniki:
  • 100 g tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • listek limonki 
  • pałeczka trawy cytrynowej
  • 4 cm papryczki chilli (lub mniej/więcej)
  • sok i skórka starta z połowy sparzonej cytryny
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1/2 litra wody
  • sól
  • 1/2 szklanki białego ryżu ugotowanego w 2 szklankach osolonej wody




Do roboty!

Tofu kroimy w kostkę. Sos sojowy, kolendrę, imbir i olej sezamowy mieszamy, marynatą zalewamy tofu. Odstawiamy na chwilę. Trawę cytrynową obieramy z twardej warstwy, drobno siekamy razem z papryczką i listkiem limonki. Tofu razem z marynatą i posiekanymi przyprawami wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię lub do nieprzywierającego garnka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, smażymy do odparowania marynaty. Zalewamy wodą, chwilę gotujemy, dodajemy mleko kokosowe. Dodajemy kurkumę. Gotujemy ok. 20 minut, nie mieszamy, żeby tofu się nie rozpadło. Solimy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. ja uważam, że i wygląda i pewnie smakuje pysznie! :) lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń