Wegańskie ciasto ptasie mleczko z owocami. Bez pieczenia i cukru.
Składniki:
Spód:
- szklanka daktyli bez pestek (użyłam suszonych)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- łyżka kakao
- 2 łyżki roztopionego oleju koko
- 2 łyżki syropu z agawy
Pianka:
- puszka mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki agaru
- sok z 1/3 cytryny
- skórka starta ze sparzonej cytryny
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodu
Dodatkowo:
- owoce! (u mnie: truskawki, pomarańcze, ananas, kiwi, borówki, czereśnie)
Do roboty!
Składniki na spód blendujemy. Masą wylepiamy foremkę (u mnie tortownica o średnicy 17 cm) wysmarowaną niewielką ilością oleju. Chłodzimy. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy ksylitol, skórkę i sok z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć, ściągamy garnek z płytki, dodajemy agar i porządnie mieszamy. Ponownie stawiamy na płytce i ciągle mieszajac, gotujemy ok. 2 minuty. Masę wylewamy na spód, odstawiamy. Kiedy pianka zacznie tężeć, wykładamy na nia owoce, chłodzimy do całkowitego stężenia. Smacznego!
Superowe! :)
OdpowiedzUsuńLuby się nie zna i tyle :-P
OdpowiedzUsuń