Zamówiłam Małeckiej sporo bezcukrowych słodyczy na Mikołaja, w dosyć fajnych cenach, już niedługo podzielę się z Wami recenzją (o ile wcześniej wszystkiego nie zeżremy ;P)
P.S. Właśnie zorientowałam się, że znowu dodaję przepis z wykorzystaniem nerkowców. Stałam się monotematyczna ;D Spoko wodza, to ostatni przepis z ich wykorzystaniem, ponieważ "wyszły" nam kilka dni temu :( (korzystając z Dnia Darmowej Dostawy, czekam na paczuszkę od kuriera. hyhyhy). Swoją droga, chce ktoś namiar na nerkowce w przystępnej cenie (ok. 33 zł)? Chętnie się podzielę, a co się będziecie rujnować. ;) (chyba, że to nie jest dobra cena; znacie lepsze? piszcie śmiało! :)
Raw mini chałwy kakaowe w białej "czekoladzie"
Składniki:
Chałwy:
- 2 szklanki sezamu
- 4 łyżki prawdziwego, surowego miodu lub syropu z agawy (jeśli używamy syropu, dajemy go trochę mniej ok. trzech łyżek)
- kopiasta łyżka kakao
"Czekolada" z nerkowców:
- 3 łyżki nerkowców
- łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- łyżka surowego miodu lub syropu z agawy
Do posypania:
- skórka starta ze sparzonej cytryny i pomarańczy
Do roboty!
Sezam prażymy (jeśli chałwy mają być surowe - nie robimy tego), mielimy na mąkę, dodajemy słodzidło i kakao, ugniatamy. Kiedy masa będzie zwarta, formujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Orzechy mielimy na mąkę, dodajemy rozpuszczony olej i słód, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę odstawiamy, co jakiś czas mieszając, powinna trochę zgęstnieć. Następnie zanurzamy w niej pralinki, które później posypujemy skórka startą z cytrusów. Chłodzimy, polewa musi zastygnąć. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
fantastyczne! zarówno same chałwowe pralinki jak i pomysł na czekoladę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKolejne raw słodycze -.- no nie, będe gruba! Przez Ciebie! Tak smakowicie wyglądają, że muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńBędziemy razem tyły <3
Usuńojojojojojoj już wiem, co zrobie na podwieczorek<3
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszły! :)
UsuńJejku, ale mam ochotę na takie :-)
OdpowiedzUsuńTo musiało być przepyszne !! Połączenie tylko pysznych składników w jednym :)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast sezamu moge uzyc tahiny ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Tahini jest lejące. Zmielone migdały porzypominają tłustą mąkę. Z tahini nie ulepimy kuleczek.
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńCzytałem przepis któryś raz i dopiero dzisiaj zauważyłem ofertę na tanie orzechy ;)
Czy mogę prosić o namiar?
Pozdrawiam :)