Zielone mleko
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
- 4 szklanki wody
- szczypta soli
- daktyl, łyżeczka ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
Do roboty!
Soyabella
Jeśli wiórki są siarkowane, zalewamy je wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodę odlewamy. Przekładamy je do pojemniczka z dziurkami, solimy, słodzimy, dodajemy jęczmień, Do głównego zbiornika wlewamy 4 szklanki wody, włączamy tryb "mill" (mielimy dwa razy :).
W przypadku wiórków niesiarkowanych, zalewamy je szklanką wody, której nie odlewamy. Wiórki wkładamy do pojemniczka-sitka, a do dużego zbiornika wlewamy wodę z namaczania i pozostałe 3 szklanki płynu (jeśli woda nie sięga do kreseczki wyznaczającej minimalny poziom, dolewamy trochę płynu ;). Reszta czynności pozostaje bez zmian. :)
Blender
Tak jak w przypadku Soyabelli, wiórki namaczamy. Z siarkowanych odlewamy wodę, z niesiarkowanych - nie. :) Do kielicha blendera wkładamy wiórki, jęczmień, sól i słodzidło. Wlewamy dwie szklanki wody (jeśli wiórki były niesiarkowane, używamy też wody z namaczania). Blendujemy. Mleko przelewamy przez gazę lub tetrę. Pulpę ponownie umieszczamy w blenderze, zalewamy kolejnymi dwiema szklankami płynu i znowu blendujemy, a następnie odciskamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz