Kategorie

czwartek, 18 grudnia 2014

Piernikowe witrażyki

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na piernikowe witrażyki, które wyglądają bosko, mimo że użyłam samych naturalnych składników. Do zrobienia tych jadalnych ozdób na choinkę potrzebujemy: dowolnego ciasta na pierniki lub kruche ciasteczka (ja użyłam tego), ksylitolu oraz naturalnych barwników, takich jak kurkuma i młody jęczmień. Cudnie, smacznie, a do tego zdrowo ;) Nie będę podawała konkretnych proporcji przepisu, bo wszystko zależy od tego ile witrażyków chcecie zrobić. Ja zrobiłam tylko kilka, na próbę. ;)

Piernikowe witrażyki



Składniki:




Do roboty!

Za pomocą dużej foremki lub szklanki wykrawamy gwiazdki, serduszka, kółka etc. W środku każdego ciasteczka wykrawamy mniejszy kształt (nie musi być taki sam jak ciastko, możemy wyciąć np. duże kółko z małym serduszkiem lub duże serce z małą gwiazdką). Ksylitol mieszamy z kurkumą (na 3 łyżki ksylitolu sypnęłam 0,5 łyżeczki kurkumy), to samo robimy z jęczmieniem. Każdy otwór wypełniamy zabarwionym słodzidłem. Pamiętajmy, żeby nie zostawiać pustych punktów, cały kształt musi być równo zasypany, inaczej w witrażyku powstaną dziury. Słomką wycinamy dziurkę na wstążkę lub nitkę. Pieczemy wg. przepisu, studzimy nie ściągając z blachy przez kilka godzin (ksylitol musi zastygnąć). :)




Słodki Prezent

3 komentarze: