Nadziewane pierniki bez cukru
Składniki:
Pierniczki:
- 750 g mąki orkiszowej
- 7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
- opakowanie przyprawy do pierników
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z trzech mandarynek
- skórka starta ze sparzonej pomarańczy
- dodatkowo szklanka ulubionego dżemu, użyłam pomarańczowego z goździkami
Polewa:
- 200 g mlecznej czekolady bez cukru
- 3 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka cynamonu
Do roboty!
Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, które formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm, w sporych odstępach nakładamy po niecałej łyżeczce dżemu, przykrywamy drugim rozwałkowanym płatem ciasta, foremką wycinamy różne kształty, pamiętając, aby "górka" nadzienia znajdowała się po środku wyciętego piernika. Można tez wyciąć z ciasta dwa te same kształty, na jednym nałożyć nadzienie, po czym przykryć drugim, sklejając brzegi. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.
Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon, mieszamy. Polewamy wystudzone pierniczki, po czym odkładamy w chodne miejsce, żeby czekolada mogła zastygnąć. Smacznego!
Świetne :) U mnie dziś też nadziewane pierniczki, tyle, że z powidłami. Twój pomysł z dżemem pomarańczowym zapisuję do wykorzystania następnym razem, bo zapowiada się fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńChcę takie, chcę:)
OdpowiedzUsuń