Dżem pomarańczowy z goździkami
Składniki:
- 2 kg pomarańczy
- szklanka ksylitolu
- 1/2 szklanki wody
- 7 zmielonych goździków (ja mieliłam je w młynku do kawy)
Do roboty!
Pomarańcze zalewamy wrzątkiem, obieramy, pozbawiamy białego albedo, miąższ kroimy w kostkę. 1/4 skórek filetujemy (odkrawamy białe albedo) i kroimy w kosteczkę (resztę skórek proponuję zostawić do kandyzowania, przepis wkrótce ;) W garnku zagotowujemy wodę z ksylitolem, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy posiekaną skórkę pomarańczową . Skórkę gotujemy w syropie ksylitolowym przez ok. 25 minut, po tym czasie wrzucamy do niej resztę pomarańczy i zmielone goździki (ja mieliłam je z łyżką ksylitolu, inaczej nie chciały zmielić się na puder). Smażymy ok 30 minut, wyłączamy i zostawiamy na noc, żeby dżem stężał. Na drugi dzień zagotowujemy i gorący przekładamy do słoików, które obracamy do góry dnem (do wystudzenia). Smacznego!
Dżem pomarańczowy jest moim ulubionym i pewnie gdyby nie czasochłonne zabawy z albedo przygotowywałabym go dużo częściej. świetny przepis, pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDlatego robię go tylko na święta, a przez resztę roku albedo straszy mnie po nocach ;)
UsuńMistrzostwo! Mniam mniam;)
OdpowiedzUsuń