Kategorie

środa, 1 października 2014

Hummus dyniowy

O mojej miłości do hummusu pisałam już kilka razy. Za to kilka godzin temu, po raz pierwszy pisałam o tym jak pokochałam puree z dyni. Dzięki hummusowi dynia zyskuje charakteru, odwdzięczając się cudowną, kremowa konsystencją i delikatnym, słodkim posmakiem. No i ten kolor!!! Kolejny związek idealny.


Hummus dyniowy


Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 1,5 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • spory chlust oliwy
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • zimna woda
  • sól



Do roboty!

Wszystkie składniki blendujemy, podlewając zimną wodą do uzyskania upragnionej konsystencji. Smacznego!





Dynia na słodko i słono

2 komentarze:

  1. Kolor ma obłędny przyznać trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam już ten hummus i zdecydowanie będę go często powtarzać! idealny pomysł na 'jesienne kanapki' do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń