Kategorie

piątek, 12 września 2014

Zupa pomidorowa z soczewicą

Powoli nabieram ochoty na jesienne, rozgrzewające smaki. A istnieje coś bardziej rozgrzewającego od zupy z orientalna nutą? Chyba nie ;) 
Luby spędza wieczór poza domem, Małecka śpi, achhh tyyyyle wolnego czasu <3 A jutro wszystkie przedstawicielki płci pięknej, które chcą odświeżyć swoje szafy, zapraszam do ostrowskiej Galerii 33 na Babi Targ, czyli babski ciuchowy swap ;) ! Więcej informacji tutaj. :)

P.S. AAAAAAAAAAAAAA!!!!! Wchodzę na VegeSpot, a tam co? Mój przepis na wegańskie ptasie mleczko został przepisem tygodnia!!!! Jakby tego było mało, kilka pozycji za nim... ciastka króla! Bardzo, bardzo, baaaaaardzo się cieszę!!!! :)


Zupa pomidorowa z soczewicą 


Składniki:
  • marchewka
  • cebula
  • 3/4 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki suchej, czerwonej soczewicy
  • łyżka pasty curry lub łyżeczka przyprawy
  • łyżeczka garam masala lub miks korzennych przypraw
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1,5 litra wody
  • sól 
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku



Do roboty!

Marchewkę i cebulę obieramy, razem z papryką kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do reszty warzyw i zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 litra wody). Gotujemy ok. 20 minut, Kiedy pomidory się rozpadną, dodajemy soczewicę. Gotujemy kolejne 10 minut, dodajemy czosnek, przyprawy i mleko koko. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz