Kategorie

niedziela, 30 lipca 2017

Wegańskie ciasto z jagodami i ananasem

Znowu na słodko. Bo las i jagody, bo słońce, bo resztka ananasa wołająca o atencję, bo "coś bym zeżarła". 
Nie mam siły ruszyć palcem kończącym moją stopę. Najchętniej wskoczyłabym do basenu z kawą i wypiła go przez słomkę. A potem mogłabym biec. Długo. W góry. Do lasu, wody i świętego spokoju. 

P.S. Nadal przeżywam ciche dni z moim aparatem.

Wegańskie ciasto z jagodami i ananasem




Składniki:


  • 2 szklanki mleka sojowego
  • skórka starta z całej cytryny i sok wyciśnięty z połowy
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1,5 ŁYŻKI proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kosteczkę ananansa
  • ew. dwie łyżki zmielonego na puder ksylitolu


Do roboty!

Do mleka wlewamy sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem i resztą suchości. Olej miksujemy/mieszamy widelcem do spienienia. Miksujemy, powoli wlewając ścięte mleko. Do spienionego oleju z mlekiem dodajemy suche składniki, w kilku partiach, ciągle miksując. Ciasto wylewamy do formy (u mnie typowa duża foremka do pieczenia) wyłożonej matą silikonową lub wysmarowanej olejem. Na cieście układamy owoce. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy zmielonym ksylitolem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale ciekawe combo smaków :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń