Nadal nie mam aparatu, zdjęcia robię telefonem, który potrafi wygladzić zmarszczki na mojej twarzy (rili), a nie potrafi ustawić odpowieniej ostrości. Istnieje również możliwość, że to ja nie potrafię jej ustawić. Bardzo możliwa możliwość.
Wegańskie drożdżówki z jagodami
Składniki:
Ciasto:
- 30 g drożdży
- szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek słodu
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
- szklanka jagód + łyżka słodu
- ew. dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki wrzątku i 1/2 szklanki ksylitolowego pudru (lub cukru pudru)
Do roboty!
Drożdże kruszymy, zasypujemy słodem, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy na 15 minut. Kiedy drożdże ruszą, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Jagody mieszamy ze słodem. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy jagodami, zwijamy w rulon, kroimy na grube plastry. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Drożdżówki muszą być zarumienione. Czas pieczenia może zależeć od tego, jak bardzo "mokre" są wasze jagody.
Ksylitol zalewamy wrzątkiem i sokiem z cytryny, mieszamy, polewamy wystudzone drożdżówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz