Kategorie

niedziela, 13 sierpnia 2017

Wegańskie ciasto z porzeczkami

Gardzę porzeczkami z całego serduszka. Nie lubię zapachu, smaku, konsystencji, niczego. Jednak ogródek rodziców to porzeczkowa masakra. Porzeczki sa wszędzie. Pod domem, przy płocie, za drzewami, WSZĘDZIE. Gdzie się nie obrócę - porzeczki. Więc trzeba utylizować. Bo rosną. Bo wypada zużyć. Żeby nie zwiędło, wszak żarcie to żarcie, nawet jeśli paskudne. Wpadły więc w ciasto. Ciasto trochę bounty, a trochę nie. Bo niby kokos i czekolada. A jednak inaczej. Bo z porzeczką właśnie. 

Wegańskie ciasto z porzeczkami




Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2/3 szklanki mleka sojowego waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70 pro
  • 1/2 szklanki wiórek koko
  • 1.2 szklanki porzeczek




Do roboty!

Czekoladę kroimy w kostkę. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Morkości wlewamy do mąki, mieszamy. Dodajemy porzeczki, delikatnie łączymy z ciastem. Wlewamy do foremki (u mnie silikonowa 17x18), pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy zmielonym na puder ksylitolem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz