Nie mam siły ruszyć palcem kończącym moją stopę. Najchętniej wskoczyłabym do basenu z kawą i wypiła go przez słomkę. A potem mogłabym biec. Długo. W góry. Do lasu, wody i świętego spokoju.
P.S. Nadal przeżywam ciche dni z moim aparatem.
Wegańskie ciasto z jagodami i ananasem
Składniki:
- 2 szklanki mleka sojowego
- skórka starta z całej cytryny i sok wyciśnięty z połowy
- 2/3 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek ksylitolu
- 1,5 ŁYŻKI proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki pokrojonego w kosteczkę ananansa
- ew. dwie łyżki zmielonego na puder ksylitolu
Do roboty!
Do mleka wlewamy sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem i resztą suchości. Olej miksujemy/mieszamy widelcem do spienienia. Miksujemy, powoli wlewając ścięte mleko. Do spienionego oleju z mlekiem dodajemy suche składniki, w kilku partiach, ciągle miksując. Ciasto wylewamy do formy (u mnie typowa duża foremka do pieczenia) wyłożonej matą silikonową lub wysmarowanej olejem. Na cieście układamy owoce. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy zmielonym ksylitolem. Smacznego!
Do mleka wlewamy sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem i resztą suchości. Olej miksujemy/mieszamy widelcem do spienienia. Miksujemy, powoli wlewając ścięte mleko. Do spienionego oleju z mlekiem dodajemy suche składniki, w kilku partiach, ciągle miksując. Ciasto wylewamy do formy (u mnie typowa duża foremka do pieczenia) wyłożonej matą silikonową lub wysmarowanej olejem. Na cieście układamy owoce. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Posypujemy zmielonym ksylitolem. Smacznego!
Ale ciekawe combo smaków :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/