Kategorie

niedziela, 12 lutego 2017

Wegański tort kakaowy z różowym kremem

Tort wyglądający na skomplikowany, wbrew pozorom banalny i szybki. Kakaowe ciasto, cudnie różowy i pachnący krem, kokosowa śmietana. Dużo różnych smaków i kolorów. Jeśli obchodzicie Walentynki, możecie zjeść go ze swoją drugą połówką (lub ćwiartką ;) ), jeśli nie - możecie zjeść go całego nie używając łyżeczki/widelca lub rzucać nim z okna w zakochane pary. ;)

Wegański tort kakaowy z różowym kremem





Składniki:

Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki dobrej jakości kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • spora łyżka puree z buraka (ugotowany i zblendowany burak)
  • 3 łyżki wody różanej
Dodatkowo:
  • gęsta część z jednej schłodzonej przez 24 h puszki mleka kokosowego
  • łyżka zmielonego na puder ksylitolu
  • wiórki koko 



Do roboty!

Zaczynamy od ciasta. Suche składniki wrzucamy do miski, mieszamy. Wlewamy olej i mleko, mieszamy do idealnego połączenia. Ciasto wlewamy do foremki (u mnie mała tortownica o średnicy ok. 17 cm) wysmarowanej łyżką oleju. Pieczemy 35 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach. Studzimy.
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach osłodzonego mleka. Kiedy ziarenka wchłoną cały płyn, dodajemy puree z buraka, wodę różaną i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na trzy blaty. Przekładamy kremem jaglanym. Ubijamy stałą część mleka koko z łyżką zmielonego ksylitolu. Bitką smarujemy wierzch i boki ciasta. Obsypujemy wiórkami (lub nie :D ). Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wiesz, chyba nie miałabym nic przeciwko, gdyby ktoś we mnie rzucił takim tortem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super przez to połączenie kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Wlasnie szukam przepisu na tort na 18 urodziny i ten mnie kusi ❤

    OdpowiedzUsuń