Wegański tort kakaowy z różowym kremem
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki dobrej jakości kakao
- 5 łyżek ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki ksylitolu
- spora łyżka puree z buraka (ugotowany i zblendowany burak)
- 3 łyżki wody różanej
- gęsta część z jednej schłodzonej przez 24 h puszki mleka kokosowego
- łyżka zmielonego na puder ksylitolu
- wiórki koko
Do roboty!
Zaczynamy od ciasta. Suche składniki wrzucamy do miski, mieszamy. Wlewamy olej i mleko, mieszamy do idealnego połączenia. Ciasto wlewamy do foremki (u mnie mała tortownica o średnicy ok. 17 cm) wysmarowanej łyżką oleju. Pieczemy 35 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach. Studzimy.
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach osłodzonego mleka. Kiedy ziarenka wchłoną cały płyn, dodajemy puree z buraka, wodę różaną i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na trzy blaty. Przekładamy kremem jaglanym. Ubijamy stałą część mleka koko z łyżką zmielonego ksylitolu. Bitką smarujemy wierzch i boki ciasta. Obsypujemy wiórkami (lub nie :D ). Smacznego!
Wiesz, chyba nie miałabym nic przeciwko, gdyby ktoś we mnie rzucił takim tortem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super przez to połączenie kolorów :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Wlasnie szukam przepisu na tort na 18 urodziny i ten mnie kusi ❤
OdpowiedzUsuń