Kategorie

poniedziałek, 6 lutego 2017

Wegańskie spaghetti szpinakowe

Sos szpinakowy z dwóch składników, czyli "jest przed dziesiątym, nie mam pieniędzy" oraz "sesja, nie mam czasu". Najwięcej czasu zajmuje odparowanie szpinaku. Pamiętajcie, że granulat dodany do zielska wchłonie trochę wody, więc nie musicie odparowywać go do konsystencji łychostajnej. :) 

Wegańskie spaghetti szpinakowe



 Składniki:
  • 900 g mrożonego puree ze szpinaku (2 opakowania po 450 g) + 1/4 szklanki wody
  • 170 g granulatu sojowego (paczka Orico) + 1/2 litra wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • makaron (u mnie kukurydziany z Biedronsi)


Do roboty! 

W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) gotujemy 1/4 szklanki wody. Wrzucamy szpinak, solimy. Kiedy szpinak się rozmrozi, dusimy do porządnego odparowania. 
Zagotowujemy pół litra wody. Dodajemy sól, sos sojowy, wrzucamy granulat. Gotujemy na małym ogniu, aż granulat wchłonie całą wodę. Wrzucamy go do szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, pieprz i ewentualnie sól.
Makaron gotujemy. Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Proste danie, ale na szybko i w czasie sesji w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń