Krem czosnkowy
Składniki:
Krem:
- 5 główek czosnku
- mały kalafior
- 1,5 l wody
- łyżka skórki startej z cytryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- suszona bazylia
- łyżka oliwy
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- bazylia
- ew. szczypiorek (u mnie szczypior wielkolud ;) )
Do roboty!
Czosnek obieramy. 3 ząbki odkładamy, resztę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojonego kalafiora, zalewamy wodą. Gotujemy. Pomidorki kroimy na połówki, rozkładamy na papierze do pieczenia, solimy, posypujemy bazylką. Pieczemy ok. 17 minut w 200 stopniach (uważamy, żeby nie przypalić!). Kiedy kalafior zmięknie, dodajemy pozostały czosnek, przyprawy i blendujemy. Zupę rąbiemy samą, z pomidorami lub pomidorami i szczypiorkiem. :) Smacznego!
Ja uwielbiam i czosnek, i kremiszcza, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe "leki" są zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem ;)
OdpowiedzUsuń