Krem marchewkowy z soczewicą
Składniki:
- 500 g marchewki (u mnie cztery spore sztuki)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1,5 l wody
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- płaska łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka garam masala
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Do roboty!
Marchewki obieramy, kroimy w grube plastry. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, chwilę smażymy, wlewamy wodę. Gotujemy. Kiedy soczewica i marchewka zmiękną, wlewamy mleko koko, dodajemy czosnek i przyprawy. Blendujemy do uzyskania w miarę gładkiego kremu. Żarłam z dodatkową porcją koko maziajek i grzankami. ;) Smacznego!
Na zimę zupa idealna, taka rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuń