Kategorie

wtorek, 25 października 2016

Kluski dyniowo-jaglane

Motywacji, siły lub kopa w dupę potrzebuję. Albo kawy. Najlepiej dożylnie. 
Kluski dyniowe pojawiły się już chyba na każdym blogu. Cudne, pomarańczowe, okrąglutkie z dziurką idealną. Moje są nierówne, pokraczne i te dziurki mają jakieś takie niewydarzone. Ale ja nie umiem robić ładnych klusek. Brak mi cierpliwości i talentu. Są więc pokraki. Za to z jaglanką! O!

Kluski dyniowo-jaglane



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • szklanka puree z dyni
  • szklanka ugotowanej jaglanki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki +do podsypania
  • sól

Do roboty!

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jaglankę blendujemy z puree dyniowym. Do mieszanki dodajemy ugotowane ziemniaki. Masakrujemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąki, solimy do smaku. Formujemy kluski/kopytka/serduszka/cokolwiek, gotujemy w osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz