Kluski dyniowe pojawiły się już chyba na każdym blogu. Cudne, pomarańczowe, okrąglutkie z dziurką idealną. Moje są nierówne, pokraczne i te dziurki mają jakieś takie niewydarzone. Ale ja nie umiem robić ładnych klusek. Brak mi cierpliwości i talentu. Są więc pokraki. Za to z jaglanką! O!
Kluski dyniowo-jaglane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- szklanka puree z dyni
- szklanka ugotowanej jaglanki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki +do podsypania
- sól
Do roboty!
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jaglankę blendujemy z puree dyniowym. Do mieszanki dodajemy ugotowane ziemniaki. Masakrujemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąki, solimy do smaku. Formujemy kluski/kopytka/serduszka/cokolwiek, gotujemy w osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz