Wegańska grochówka
Składniki:
- szklanka łuskanego grochu
- korzeń pietruszki
- 2 średnie lub jedna bardzo duża marchew
- 2 średnie ziemniaki
- 2 litry wody
- sól
- sos sojowy (nie żałować!)
- pieprz
- 4 liście laurowe
- kilka kuleczek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżka majeranku
- kostka tofu + cebula + łyżka oleju + sól + 2 łyżki sosu sojowego + łyżka majeranku + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki + płaska łyżeczka wędzonej papryki
- ulubiony makaron
Do roboty!
Groch wrzucamy do garnka, zalewamy dużą ilością wody (kilka cm ponad poziom ziarenek), moczymy przez 5 godzin. Odlewamy wodę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa (w tym groch) wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy. Tofu i cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy tofu, dodajemy cebulę przyprawiamy, smażymy przez ok. 10 minut. Wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, a groch zacznie się rozpadać, przyprawiamy, dodajemy czosnek. Makaron gotujemy. Wrzucamy do zupy. Smacznego!
Wygląda super, w sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńTakie cudo bym badzo chetnie teraz zjadla <3
OdpowiedzUsuń