Kategorie

niedziela, 6 listopada 2016

Wegańska grochówka

"Chodziła" za mną ta grochówka dosyć długo. Więc jest. Gęsta, z makaronem i ziemniakami - bo co za dużo to zdrowo. Bo zimno. Bo wolne. Bo makaron w kształcie idealnym. Bo tofu z przeceny w lodówce. Musztardowy sweter, grube skarpety w Mikołaje, pierdylion poduszek, koc w panterkę, wiadro grochówki i niech się dzieje jesień.

Wegańska grochówka


Składniki:
  • szklanka łuskanego grochu
  • korzeń pietruszki
  • 2 średnie lub jedna bardzo duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 litry wody
  • sól
  • sos sojowy (nie żałować!)
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżka majeranku
  • kostka tofu + cebula + łyżka oleju + sól + 2 łyżki sosu sojowego + łyżka majeranku + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki + płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • ulubiony makaron


Do roboty!

Groch wrzucamy do garnka, zalewamy dużą ilością wody (kilka cm ponad poziom ziarenek), moczymy przez 5 godzin. Odlewamy wodę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa (w tym groch) wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy. Tofu i cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy tofu, dodajemy cebulę przyprawiamy, smażymy przez ok. 10 minut. Wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, a groch zacznie się rozpadać, przyprawiamy, dodajemy czosnek. Makaron gotujemy. Wrzucamy do zupy. Smacznego!

3 komentarze: