Wegańskie mini pizze
Składniki:
Ciasto:
- 20 g drożdży
- 3 szklanki + 3 łyżki mąki orkiszowej
- szklanka ciepłej wody lub mleka roślinnego (u mnie 1/2 szklanki sojowego i 1/2 szklanki wody) + 2 łyżki
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/4 szklanki oliwy/oleju
- sól
Reszta:
- ser z ziemniaka
- kostka tofu wędzonego
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki suszonej bazylii
Do roboty!
Drożdże kruszymy. Mieszamy z 3 łyżkami mąki, dwiema łyżkami ciepłej wody/mleka roślinnego i syropem z agawy. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodajemy resztę składników wyrabiając gładkie i sprężyste ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.
Tofu kroimy w kostkę, paprykę w kostkę, paski - jak lubicie. Możecie użyć również innych składników, jak i zrezygnować z tych zaproponowanych przeze mnie.
Odrywamy kawałek wyrośniętego ciasta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy tak, żeby powstał płaski placek. Smarujemy serem z ziemniaka. Na serze układamy dowolne składniki, posypujemy suszoną bazylią. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz