Dżem z szyszek sosny
Kilka dni temu chłop przytargał worek szyszek, oznajmiając, że robimy dżem. Jest więc dżem. Z szyszek, oczywiście. Warto urozmaicić sobie dietę wegańską, składającą się z trawy i kamieni - choinką. :D Zielone szyszki zbieramy w maju, póki są miękkie. Pamiętajcie, że zbieranie ich w lasach grozi mandatem. Robienie dżemu jeszcze nigdy nie było tak ryzykowne. ;) Sosna to niedoceniany superfood. Chroni przed przeziębieniem i pomaga w trakcie jego trwania. Działa oczyszczająco i antyseptycznie. Do tego jest...smaczna! :D Dżem ma charakterystyczny, leśny, lekko kwaśny smak. Jest słodki i aromatyczny. Robi się go błyskawicznie, ponieważ nie wymaga smażenia. Szyszki można jeść bez obróbki termicznej. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie super mocnego blendera, zielone szyszki są miękkie w środku. Możecie je również zmielić w maszynie do mięsa lub zmasakrować tłuczkiem i dopiero po tym zabiegu - zblendować. Proporcje są dowolne. Szyszek użyjcie tyle, ile chcecie/macie. Dosłodźcie - do smaku! :) To co, zamieniamy się w wiewiórki? :)
Dżem z szyszek sosny
Składniki:
- 6 szklanek młodych szyszek sosny
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub innego niesyfnego słodu)
- łyżka soku z cytryny
Do roboty!
Obrywamy szyszkowe ogonki, są gorzkie. Przebrane szyszki wrzucamy do blendera, dodajemy ksylitol, sok z cytryny i blendujemy do uzyskania jak najgładszej konsystencji. Nie bójcie się, szyszki w środku są dosyć miękkie, Wasze blendery powinny sprostać temu zadaniu. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy. I...to wszystko. Proste, prawda? :) Smacznego!
Co za genialny pomysł! Jestem bardzo ciekawa jak smakuje ten dżem :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, żebym tylko szyszki z właściwego drzewa zerwała ;-) chyba mam jedną sosnę u mnie w pobliżu, muszę sprawdzić :-)
OdpowiedzUsuńChłop który interesuje się takimi ceregielami?! Toć to skarb! A smak musi być wyjątkowo leśny <3
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis , smak ciekawy ale chyba sam za cierpki dla mnie ale jako dodatek aromatyczny do dżemu jak najbardziej . Ciekawi mnie do czego można jeszcze użyc tego zdrowego dżemu? U mnie kolor wyszedł oliwkowy . Ciemnieje na wierzchu.
OdpowiedzUsuńDo tofu, czy lodów. My mieszamy łyżkę dżemu ze szklanką wody i pijemy w celach zdrowotnych. :) Myślę, że świetnie smakowałby na słono. Ciemnieje dosyć szybko, bo się utlenia. Jak awokado, czy banan. Trzeba porządnie zakręcić słoiczek i mieszać przed użyciem. :)
UsuńDzięki , jeszcze mam pytanie , jak długo można ten dżem przechowywać?
OdpowiedzUsuń