Kategorie

niedziela, 14 lutego 2016

Wegański chleb sodowy

W czwartek, kiedy podgrzewałam obiad, zrypana po przedszkolu Małecka oglądała program dla dzieci "Potrafię gotować". Tragiczny dubbing, mięso, cukier... - no, ale Małecka lubi. Pani przygotowywała z dziećmi chleb na sodzie. Z jogurtem, białą mąką, cukrem... Strasznie spodobał mi się pomysł na chleb bez drożdży. Ekspresowy, bez zagniatania i wyrastania. Więc upiekłyśmy "po naszemu". ;) Użyłam mleka sojowego zmieszanego z jogurtem - nieudany jogurtowy eksperyment, który musiałam zużyć. Dlatego część mleka możecie zastąpić jogurtem sojowym - zyskacie fajny posmak. Polecam, jest tak brzydki, że aż piękny! ;) 

Wegański chleb sodowy


Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki razowej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe domowe), część mleka można zastąpić jogurtem sojowym + dwie łyżki do posmarowania wierzchu
  • sól
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • trochę słodu (u mnie łyżka melasy, dodałam tak dużo, bo jest mało słodka :) )


Do roboty!

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagniatamy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Formujemy chlebki (u mnie dwie sztuki), nożem nacinamy tworząc krzyżyk. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy podsypane od spodu mąką, 25 minut w 200 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Od razu spodobał mi się ten chleb, chociaż nie zdawałam sobie sprawy, że wyrósł na sodzie! Takich sodowych wypieków jeszcze nie próbowałam, ale teraz jestem pewna, że zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo bardzo lubię takie przepisy, jeszcze chleba na sodzie nie próbowałam, ale ale - przecież domowe pieczywo jest najlepsze, więc musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń