Wegański chleb sodowy
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki razowej
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe domowe), część mleka można zastąpić jogurtem sojowym + dwie łyżki do posmarowania wierzchu
- sól
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- trochę słodu (u mnie łyżka melasy, dodałam tak dużo, bo jest mało słodka :) )
Do roboty!
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagniatamy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Formujemy chlebki (u mnie dwie sztuki), nożem nacinamy tworząc krzyżyk. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy podsypane od spodu mąką, 25 minut w 200 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Od razu spodobał mi się ten chleb, chociaż nie zdawałam sobie sprawy, że wyrósł na sodzie! Takich sodowych wypieków jeszcze nie próbowałam, ale teraz jestem pewna, że zrobię :)
OdpowiedzUsuńooo bardzo lubię takie przepisy, jeszcze chleba na sodzie nie próbowałam, ale ale - przecież domowe pieczywo jest najlepsze, więc musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuń