Kategorie

wtorek, 16 lutego 2016

Wegańskie ciasteczka czekoladowo-owsiane

Ciastki! Banalnie proste, składniki wsypywała do miski i mieszała - zasmarkana Małecka. Formowaniem ciastek również się zajęła. :) Mooocno czekoladowe, z dodatkiem płatków owsianych - dla ciasteczkowych potworzaków. Najlepsze, kiedy wystygną. Nie są to najpiękniejsze ciasta na świecie, na szczęście smak rekompensuje wątpliwą urodę. Są chrupiące, pachną czekoladą i kakao. Do posłodzenia użyłyśmy syropu daktylowego, bo akurat taki miałyśmy "na stanie". ;) Wy możecie użyć dowolnego, płynnego słodu. Są pyszne, zasmarkana Małecka poleca! ;)


Wegańskie ciasteczka czekoladowo-owsiane


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (jeśli używamy syropu z agawy, dodajemy ok. 2 łyżki więcej)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki płynnego słodu, np. syropu z agawy, klonowego, daktylowego (u mnie daktylowy, akurat taki miałam)
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70 pro lub bez cukru (można użyć mniej :) )

Do roboty!

Czekoladę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy do połączenia (można wyrobić masę ręką). Formujemy kulki, spłaszczamy je ręką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Moim zdaniem te ciasteczka wyglądają bardzo smacznie:)i na pewno smakują mocno czekoladą - uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem te ciasteczka wyglądają bardzo smacznie:)i na pewno smakują mocno czekoladą - uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Owies i czekolada - idealnie!

    OdpowiedzUsuń