Iga 1 - sesja 0! Wracam do kuchni z nowymi pomysłami i bez wyrzutów sumienia, pt."o matko, powinnam się teraz uczyć". :)
Cieciorka w sosie musztardowym
Składniki:
- puszka cieciorki (lub taka sama ilość ugotowanej ciecierzycy)
- marchewka
- biała część pora
- 1/2 szklanki wody + 1,5 szklanki domowego mleka owsianego LUB 2 szklanki mleka roślinnego + 1/2 szklanki zimnej wody z łyżką mąki
- 2 łyżki dobrej jakości musztardy
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- jeśli musztarda jest zbyt kwaśna - łyżeczka słodu
- łyżka oleju/oliwy
Do roboty!
Marchewkę obieramy, kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na oleju/oliwie. Solimy. Pora również kroimy w kostkę, dodajemy do marchewki, dusimy. Jeśli będziemy używać domowego mleka owsianego, dodajemy 1/2 szklanki wody, a jeśli innego, np. sojowego - dodajemy 1/2 szklanki mleka. Gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Dodajemy cieciorkę i mleko. Jeśli używamy domowego owsianego, tylko zagotowujemy, przyprawiamy, dodajemy musztardę i gotowe. Jeśli z kolei używamy innego mleka, wlewamy je, a następnie dodajemy wodno-mączną mieszaninę (rozmieszaną tak, żeby nie było w niej grudek), zagotowujemy, przyprawiamy, dodajemy musztardę i w razie potrzeby trochę słodu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz