Kategorie

czwartek, 18 lutego 2016

Cieciorka w sosie musztardowym

Ostatnio "chodzą" za mną swojskie obiady, takie jak klopsy w sosie koperkowym (niedługo na blogu!), czy właśnie sos musztardowy i ugniecione ziemniaki. Sos musztardowy zawsze robiła moja mama. Zasmażała masło z mąką, dodawała musztardę i vege bulion. Podawała go z jajkami. Ja nieco go zmodyfikowałam, a podałam go z ciecierzycą, której ostatnio zbyt mało w naszej kuchni. Możecie polać nim kasze, dodać do makaronu, zjeść z chlebem lub tak jak ja, z ziemniakami. :)
Iga 1 - sesja 0! Wracam do kuchni z nowymi pomysłami i bez wyrzutów sumienia, pt."o matko, powinnam się teraz uczyć". :) 

Cieciorka w sosie musztardowym




Składniki:
  • puszka cieciorki (lub taka sama ilość ugotowanej ciecierzycy)
  • marchewka
  • biała część pora
  • 1/2 szklanki wody + 1,5 szklanki domowego mleka owsianego LUB 2 szklanki mleka roślinnego + 1/2 szklanki zimnej wody z łyżką mąki
  • 2 łyżki dobrej jakości musztardy
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • jeśli musztarda jest zbyt kwaśna - łyżeczka słodu
  • łyżka oleju/oliwy

Do roboty!

Marchewkę obieramy, kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na oleju/oliwie. Solimy. Pora również kroimy w kostkę, dodajemy do marchewki, dusimy. Jeśli będziemy używać domowego mleka owsianego, dodajemy 1/2 szklanki wody, a jeśli innego, np. sojowego - dodajemy 1/2 szklanki mleka. Gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Dodajemy cieciorkę i mleko. Jeśli używamy domowego owsianego, tylko zagotowujemy, przyprawiamy, dodajemy musztardę i gotowe. Jeśli z kolei używamy innego mleka, wlewamy je, a następnie dodajemy wodno-mączną mieszaninę (rozmieszaną tak, żeby nie było w niej grudek), zagotowujemy, przyprawiamy, dodajemy musztardę i w razie potrzeby trochę słodu. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz