Gulasz z soczewicą i bakłażanem
Składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy ugotowanej w 1 i 1/4 szklance osolonej wody
- mały bakłażan
- kostka tofu wędzonego
- 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam domowego sojowego)
- spora łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody (jeśli używamy domowego mleka owsianego, pomijamy te składniki)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiego papryki
- 1/3 łyżeczki chilli
- sól
- olej/oliwa
Do roboty!
Soczewicę gotujemy. Tofu kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie/oleju. Bakłażana kroimy w kosteczkę, dodajemy do tofu, solimy. Dusimy pod przykryciem (w razie potrzeby dolewamy trochę wody) ok. 15 minut. Przyprawiamy, wlewamy mleko i sos sojowy. Mąkę mieszamy z wodą (najlepiej widelcem lub trzepaczką) tak, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy, wyłączamy. W razie potrzeby dosalamy. Smacznego!
oo, uwielbiam takie gulasze… bardzo fajny pomysł, podoba mi się przede wszystkim główny skład - soczewica, bakłażan i tofu! <3
OdpowiedzUsuńśliczny garnuszek!
OdpowiedzUsuń