Kategorie

niedziela, 24 stycznia 2016

Tofurnik z jabłkami

 Wbrew pozorom nie jest to trudne i czasochłonne ciasto. Najdłużej trwa samo pieczenie. Nie jest to też najpiękniejsze ciasto jakie można upiec. Jabłka, kawałki ciasta i orzechy na górze tworzą ogromny wizualny bałagan. ;) Sama nie wiem, czy jest to bardziej szarlotka, czy tofurnik. Pieczcie i przekonajcie się sami (tym bardziej, że w Biedronce zaczyna się akcja azjatycka, czyli 200 g tofu za ponad 3 zł! :), a ja uciekam, korzystać z dnia wolnego od nauki. :)

P.S. Dolna grzałka nadal odmawia posłuszeństwa, jednak Pan Naprawiacz powiedział, że wystarczy piec z funkcją termoobiegu. Cokolwiek to jest, piekłam właśnie z tym. ;)


Tofurnik z jabłkami




Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich (lub innych ulubionych/dostępnych)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • dodatkowo: 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
 Warstwa serowa:
  • 2 kostki tofu naturalnego (razem 360 g)
  • puszka mleka koko
  • 5 łyżek ksylitolu
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego 
  • 1/2 szklanki rodzynek
Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • ew. łyżka słodu

Do roboty!

Suche składniki na ciasto (oprócz orzechów), mieszamy i zagniatamy z woda i olejem. 2/3 ciasta wylepiamy foremkę (u mnie typowa, duża blacha) wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut (piekłam z funkcją termoobiegu). Resztę ciasta siekamy z orzechami, tworząc orzechowa kruszonkę.
Rodzynki zalewamy szklanką wrzątku.
Tofu blendujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy mleko, słód, ksylitol i budyń, blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy odsączone z wody rodzynki, mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Jabłka obieramy, kroimy, podduszamy z cynamonem i ewentualnym słodem, do miękkości.
Jabłka wykładamy na warstwę serową, a następnie posypujemy je orzechową kruszonką. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. Smacznego!



3 komentarze: