Cannelloni z jaglanką i tofu w sosie kalafiorowym
Składniki:
Makaron:
- 200 g makaronu cannelloni
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej ugotowanej w 1,5 szklanki osolonej wody
- kostka tofu (u mnie ziołowe, akurat takie miałam do zużycia, można użyć naturalnego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oleju/oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- bazylia
- sól
- oregano
- pieprz
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- słodka papryka
- szczypta chilli
- kolendra
- ew. 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 szklanki groszku z puszki lub mrożonego, ugotowanego (u mnie z puszki)
- 1/3 kalafiora
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (wymieszałam gęstą i rzadką część)
- ząbek czosnku
- szczypta soli
Do roboty!
Jaglankę gotujemy. Tofu rozgniatamy widelcem, wlewamy sok z cytryny, jeszcze raz "miażdżymy". Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę, dodajemy rozgniecione tofu, dolewamy sos sojowy, smażymy często mieszając. Gotujemy kalafiora. Do tofu dodajemy ugotowaną jaglankę, przyprawiamy, dodajemy groszek, chwilę smażymy.Farszem nadziewamy makaron, który następnie układamy w wybranym naczyniu żaroodpornym (lub głębszej formie silikonowej, np. keksówce). Kalafiora blendujemy z mlekiem kokosowym, szczypta soli i czosnkiem. Sosem zalewamy makaron (powinien przykryć całość). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Zero komentarzy? Właśnie jestem po dokładce, to jest megaprzepis i pyszne danie <3 Dziekuję
OdpowiedzUsuńnajlepsze
OdpowiedzUsuńSztos
OdpowiedzUsuń