Kategorie

sobota, 30 stycznia 2016

Sajgonki z ziemniakami

 Wiem, wybitnie nieudane zdjęcia. ;) Jednak sajgonki były tak dobre, proste i tanie, że musiałam Wam je pokazać. Polsko - azjatycki mix - papier ryżowy i ziemniaki, a do tego bardzo polski barszcz z bardzo azjatyckim mlekiem koko. ;) Zakochałam się w papierze ryżowym z House of Asia, który można teraz dostać w Biedronce. Nie rwie się, jest sztywny (mięknie po zawinięciu, co bardzo ułatwia sprawę), jest grubszy, wspaniały! Polecam. ;)

P.S. Wpadajcie jutro o 12.00 do teatru w Kaliszu na kolejną Wegańską Kuchnie Społeczną. Będziem! :D

Sajgonki z ziemniakami



Składniki:
  • ok. 150 g papieru ryżowego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • słodka papryka (1/2 łyżeczki)
  • majeranek (płaska łyżeczka)
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki oleju + do smażenia sajgonek



 Do roboty!

Ziemniaki gotujemy na parze. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy. Pieczarki myjemy, również kroimy w kosteczkę, dodajemy do zeszklonej cebuli, smażymy. Dodajemy sos sojowy. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Ziemniaki ugniatamy z mlekiem roślinnym, dodajemy pieczarki, cebulę i przyprawy, ponownie ugniatamy (delikatniej, żeby nie zmasakrować pieczarek). Papier moczymy kilka sekund w wodzie, nakładamy farsz, zawijamy, smażymy w większej ilosci bardzo rozgrzanego tłuszczu. :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz