P.S. Wpadajcie jutro o 12.00 do teatru w Kaliszu na kolejną Wegańską Kuchnie Społeczną. Będziem! :D
Sajgonki z ziemniakami
Składniki:
- ok. 150 g papieru ryżowego
- 500 g ziemniaków
- 2 małe cebule
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- słodka papryka (1/2 łyżeczki)
- majeranek (płaska łyżeczka)
- pieprz
- szczypta chilli
- 2 łyżki oleju + do smażenia sajgonek
Do roboty!
Ziemniaki gotujemy na parze. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy. Pieczarki myjemy, również kroimy w kosteczkę, dodajemy do zeszklonej cebuli, smażymy. Dodajemy sos sojowy. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Ziemniaki ugniatamy z mlekiem roślinnym, dodajemy pieczarki, cebulę i przyprawy, ponownie ugniatamy (delikatniej, żeby nie zmasakrować pieczarek). Papier moczymy kilka sekund w wodzie, nakładamy farsz, zawijamy, smażymy w większej ilosci bardzo rozgrzanego tłuszczu. :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz