Kategorie

niedziela, 15 listopada 2015

Wegański rosół

W zeszłym roku publikowałam przepis na wegański rosół z dyni makaronowej. Dzisiaj mam dla Was przepis na "tradycyjny" rosół. Bez dyni, ze zwykłym makaronem ( u mnie jaglany), jeszcze bardziej dopieszczony. Przepadłam. Wszyscy przepadliśmy. Od Małeckiej, po Lubego. Obłęd. Zupa bez trupa - tradycja w najlepszym wegańskim wydaniu! ;)
Dzisiaj odbyła się trzecia już Wegańska Kuchnia Społeczna w Ostrowie Wielkopolski. Po zdjęcia i więcej informacji zapraszam na fanpage bloga lub tutaj. :) 

Wegański rosół



Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • seler
  • duuży korzeń pietruszki (lub dwa mniejsze)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 główki czosnku + 3 ząbki
  • por
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kuleczek pieprzu
  • 1/4 papryczki chilli
  • 2-3 cm korzeń imbiru lub 2/3 łyżeczki suszonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy lub oleju koko
  • ew. dodatkowa porcja natki i makaron (u mnie bezjajeczny jaglany) do podania
Do roboty!

Warzywa obieramy, kroimy tak, żeby zmieściły się do garnka (cebula na 4 części, marchewka na 3, seler na 5, pietruszka na 3, por na 4 - tak wyglądało to u mnie. ;) ). Podsmażamy na oleju. Dodajemy chilli, natkę pietruszki, 1/2 główki obranego czosnku, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy 2,5 litrami wody, solimy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 1,5 godziny. Przyprawiamy sosem sojowym, kurkumą, pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem i solą. Odcedzamy na sitku (z pozostałym warzyw możemy zrobić pasztet lub kotlety). Ja mój beztrupi rosół podałam z makaronem jaglanym i pokrojoną w plastry marchewką. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda jak prawdziwy, a jaki zdrowy! My już od dawna nie jemy żadnych zup na mięsie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak prawdziwy, a jaki zdrowy! My już od dawna nie jemy żadnych zup na mięsie :-)

    OdpowiedzUsuń