Kategorie

poniedziałek, 9 listopada 2015

Krem z białych warzyw

Hej, ho! Dzisiaj mam dla Was przepis na prostą i szybką zupę. Lubię kremy, można w nich przemycić wiele dobroci, np. nielubiane przez dzieci warzywa. I mimo, że Małecka bezproblemowo wciąga każdą zupę, którą jej dam to i tak najczęściej robię kremy. Chyba z lenistwa. ;) Warzyw nie trzeba kroić w idealne kosteczki - i tak zostaną zmasakrowane przez blender. Przemytnicza i szybka - zupa idealna! :)
Tak, do zrobienia tej zupy użyłam prawie całej główki czosnku. Spokojnie, nie wypali Wam żołądków, ani pyszczków. 1/2 główki, które dodajemy na samym początku, dzięki gotowaniu straci na ostrości. Smak podkręcamy pozostałą 1/4 główki. :) Krem podałam z żytnimi grzankami i dodatkowa porcją czosnku niedźwiedziego. Bo lubię. Ale jeśli Wy wolicie inne dodatki to droga wolna! Na pewno równie smaczny będzie z groszkiem ptysiowym, ciecierzycą, tostami, smażonymi ziemniakami lub w wersji "nagiej". ;)

 Krem z białych warzyw


Składniki:
  • kalafior
  • 2 obrane pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 l wody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1/4 główki czosnku
  • sól
  • sos sojowy
  • pieprz
  • oliwa

Do roboty!

Kalafiora pozbawiamy liści, pietruszki i selera obieramy. Kroimy na kawałki, podsmażamy na oliwie, zalewamy wodą, dodajemy obrany czosnek (1/2 główki), solimy i gotujemy do miękkości. Blendujemy z przyprawami i pozostałym obranym czosnkiem (1/4 główki). Ja podałam go z żytnimi grzankami i dodatkową porcją czosnku niedźwiedziego. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Kocham czosnek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie z tym ciemnym chlebkiem :-)

    OdpowiedzUsuń