Orientalny krem dyniowy
Tak, okręgi na chuście wyszły nierówno. Nawet nie wiecie jak bardzo mnie to męczy. Ave symetria. |
Składniki:
- 500 g dyni (użyłam hokkaido)
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra wody
- 1/2 puszki mleka koko
- sok z jednej pomarańczy
- wędzona papryka (ok. łyżki)
- garam masala (ok. 2/3 łyżki)
- gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
- kurkuma (1/3 łyżeczki)
- 3 ząbki czosnku
- chilli (ok. 1/3 łyżeczki)
Do roboty!
Warzywa obieramy (dyni nie obierałam, odmianę hokkaido można jeść ze skórką, należy ja tylko porządnie wyszorować i pozbawić wnętrzności), kroimy, podsmażamy na oliwie, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy przyprawy, czosnek, sok z pomarańczy i mleko koko, blendujemy. Zupę można ozdobić dodatkową porcją mleka (użyłam do tego strzykawki ;). Smacznego!
Uwielbiam wersję dyniowej z dodatkiem pomarańczy! A próbowałaś zupę z dyni z pomidorami? Jeśli nie, to zapraszam do mnie :) Pozdrawiam gorąco! Ach! a okręgami się nie przejmuj, wszystko wygląda cudowne :)
OdpowiedzUsuńpyszny krem i wspaniała konsystencja!
OdpowiedzUsuń