Wegańskie buraczane brownie z malinami
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z buraka
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru lub takiej powyżej 70 procent kakao
- maliny lub inne ulubione owoce
Do roboty!
Puree blendujemy z mlekiem i olejem. Suchości mieszamy w misce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej/garnku/mikrofali. Razem z koktajlem buraczanym wlewamy do suchych składników. Całość mieszamy, wlewamy do foremki (u mnie silikonowa 18x19), posypujemy malinami, pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
to brownie wygląda obłędnie! ciasta z warzywami są genialne, bez dwóch zdań! :)
OdpowiedzUsuńBrownie i barszcz? Intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKtoś spróbował już ten przepis? Ciacho wychodzi ok? Mam dwie lewe ręce do wypieków dlatego chciałabym poznać opinie osób, które już jr robiły
OdpowiedzUsuń