Drogie Bravo
Mam kilka opakowań przepięknych papilotek do muffinek, którym po prostu nie mogłam sie oprzeć. Gromadzę je od dłuższego czasu, jednak nie mogę ich zużyć, bo... nie potrafię piec w papilotkach. Serio. A to ciasto mi się rozleje i wychodzi placek zamiast babeczki, innym razem papilotka nasiąknie olejem... Zawsze, ale to zawsze, kiedy próbuję ich użyć, kończę wściekła, z blachą nieudanych muffinek. Dlatego zazwyczaj próbuję tylko z dwiema, albo trzema, resztę ciasta wlewając do ukochanych i niezawodnych silikonków. Bardzo nie lubię, kiedy coś mi nie wychodzi, dlatego mam do Was pytanie. Drogie Bravo, jak używać paperowych foremek do babeczek, żeby później nie wyć z rozpaczy?
Papilotkowa noga
Wegańskie owsiane babeczki z truskawkami bez cukru
Składniki:
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub mąki owsianej)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatków powsianych + ok. 3 łyżki do posypania babeczek
- 6 łyżek ksylitolu
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam laskowego, bo dorwałam w Kaufie przecenione orzechy ;)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- łyzeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 szklanki truskawek (ew. jagód, borówek lub innych ulubionych owoców)
Składniki suche mieszamy, dodajemy mleko wymieszane widelcem z olejem. Mieszaninę wlewamy do reszty składników. Całość porządnie mieszamy. Truskawki odszypułkowujemy, myjemy, kroimy w grubsza kostkę, a następnie wrzucamy do ciasta. Ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki lub papilotek (użyłam silikonków, nie umiem piec w papilotkach :( ). Każdą babeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńświetne babeczki, idealne na słodką przekąskę :)
OdpowiedzUsuńSuper zdrowsze babeczki :) Słodka przekąska, deser :)
OdpowiedzUsuń