Kategorie

czwartek, 7 maja 2015

Wegańskie szyszki bez cukru

Jakimi słodyczami najchetniej zażeraliście się w dzieciństwie? Moja mama często robiła szyszki, czyli kulki z ryżu preparowanego, krówek i masła. Łamały szczęki i serca. Ekstremalnie słodkie, lepiące i twarde, najlepsze. Chciałam, żeby Małecka też mogła za kilkanaście lat wspominać szyszki, które robiła jej mama. Stąd wersja w naszym stylu, wegańska i bez cukru. Zwarte, mimo to bardziej miękkie od tych, które pamiętam z dzieciństwa, słodkie, karmelowe i lepiące. ;) Dziecięcie rąbało, matka szczęśliwa.

Wegańskie szyszki bez cukru



 Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 2,5 szklanki suszonych daktyli
  • 1,5 szklanki wody
  • szklanka masła orzechowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego




Do roboty!

Daktyle zalewamy woda, gotujemy do odparowania i uzyskania gęstej marmolady. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z palnika, łączymy z masłem orzechowym. Jeśli masa nie jest gładka, blendujemy. Mieszamy z ryżem, mokrymi dłońmi formujemy kulki, chłodzimy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Turkuć podjadek

5 komentarzy:

  1. takie szyszki jadłam ostatnim razem w podstawówce... kiedy to było! :D raczej nie jest to mój smak dzieciństwa, bo rzadko po nie sięgałam, ale zdecydowanie spróbowałabym wersję z daktylami i masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za dzieciaka to pamiętam czeko-tubki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy one są bardzo twarde czy pozostają dość miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie. Nie są takie twarde jak tradycyjne na krówkach. :)

      Usuń
  4. Ile sztuk wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń