Kategorie

środa, 27 maja 2015

Wegańska tarta ze szparagami

Suszone pomidory darzę miłością wielką. Szparagi mniejszą ze względu na obieranie i długie gotowanie. No i smak nie tak zachwycający jak w przypadku pomidorów z zalewy. No, ale kupiłam to i zjeść trzeba. Stąd tarta. Bo szybko (jeśli podkradnie się tacie ugotowane ziemniaki lub wykorzysta z poprzedniego dnia), łatwo (ojjj, kocham ten spód, bez chłodzenia i ciężkiego wyrabiania) i przyjemnie (można podjadać puree pomidorowe podczas blendowania <3). Szparagi muszą być ugotowane do miękkości, inaczej pot, łzy i zgrzytanie zębami, bo twardawe fragmenty warzyw w delikatnym puree niekoniecznie zdobędą Wasze serca. ;)

Wegańska tarta ze szparagami


Składniki:

Spód:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
 Wypełnienie:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • 450 g białych szparagów




Do roboty!

Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy formując kulę. Ciastem wylepiamy foremkę (użyłam silikonowej formy na tartę). Spód podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.  Ziemniaki obieramy, gotujemy. To samo robimy ze szparagami (gotujemy do miękkosci, to ważne, twardawe szparagi to zło ogromne). Ugotowane ziemniaki blendujemy z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Solimy. Puree wylewamy na podpieczony spód. Na ziemniaczanej masie ukłądamy szparagi. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Ja szparagi lubię, ale bez większej ekscytacji ;)

    OdpowiedzUsuń