Z racji tego, że w Ostrowie jest zimno i ponuro, zamiast owocowych, lekkich deserów gotuję zupy. ;) Dzisiaj mam dla Was delikatny krem z ostrą, wyrazistą pieczarkową wkładką. Nie da się ukryć, nie powala urodą. Jednak gwarantuję, że pokochacię tę zupę tak, jak reszta domowników (nawet Małecka rąbnęła miskę kremu bez wkładki ;). Nie rezygnujcie z pieczarek, wspaniale kontrastują z delikatnym kremem. Triku z obierkowym wywarem nauczyła mnie babcia. Dzięki temu zupa jest bardziej aromatyczna. :)
Pamiętacie konkurs Kocham Kaszę o którym Wam wspominałam? Ostatnio pisałam, że wygrałam drugi etap i czekam na finał. A więc... ten też udało mi się wygrać! Cieszę się niesamowicie! Częścią nagrody głównej jest worek kaszy, który mogę przeznaczyć na dowolny cel charytatywny. W mojej okolicy jest mnóstwo placówek, które potrzebują pomocy, dlatego wybór jest trudny. Jeśli macie jakieś sugestie, śmiało piszcie! Może wiecie, które placówki w okolicy Ostrowa Wielkopolskiego są najbardziej potrzebujące? Kolejny powód dla którego ta wygrana jest dla mnie tak ważna to promowanie weganizmu. Moja kaszanka wygrała z dwoma mięsnymi i jednym niewegańskim przepisem! Niech ludzie zobaczą, że będąc na diecie wegańskiej nie trzeba sobie niczego odmawiać, nawet kaszanki! :D
Krem z białych szparagów i pora
Składniki:
Krem:
- 500 g białych szparagów
- dwa pory bez zielonej części
- gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- gałązka swieżego lubczyku
- pieprz
- sos sojowy
- sól
- olej sezamowy
Dodatkowo:
- 300 g pieczarek
- tymianek
- papryka wędzona
- ostra papryka
- sos sojowy
- oliwa
Do roboty!
Szparagi myjemy, obieramy. Obierki zalewamy 1,5 litra wody, gotujemy przez 15 minut. Szparagi i pory kroimy. Podsmażamy na oleju sezamowym, solimy. Podduszone warzywa zalewamy odcedzonym wywarem z obierek, dodajemy lubczyk. Gotujemy do momentu w którym szparagi zmiękną. Blednujemy z czosnkiem, przyprawiamy sosem sojowym, gałką, pieprzym i solą.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie. Porządnie doprawiamy tymiankiem, sosem sojowym i paprykami. Krem podajemy z piczarkami, skropiony olejem sezamowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz