Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
- szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki wody
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki oliwy, oleju lub zalewy spod pomidorów
- garść świeżych listków bazylii
- sól
- 1-2 ząbki czosnku
Do roboty!
Słonecznik zalewamy wodą, moczymy przez kilka minut. Wszystkie składniki (razem z wodą z moczenia ziaren) blendujemy na jak najgładszą masę. Smacznego!
to zdecydowanie jedna z moich ulubionych past - będę chętnie do niej powracać :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pasty ze słonecznikiem :) napewno smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńsuper pasta!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty! Szczególnie uwielbiam je jako dip do warzyw (marchew, ogórek<3)
OdpowiedzUsuńZamiast suszonych pomidorów można użyć też koncentratu pomidorowego (tańsza opcja). Też jest pysznie :)
OdpowiedzUsuń