Kategorie

wtorek, 10 marca 2015

Wegańskie brownie z popcornem

Luby powiedział, że mam nie wrzucać tego przepisu na bloga, bo to tylko ciasto czekoladowe z popcornem, jednak dla mnie to AŻ ciasto czekoladowe z popcornem, dlatego nawet nie zastanawiałam się nad tym, czy mam je tutaj opublikować. Raz w miesiącu, przez około tydzień męczą mnie zachcianki, które muszę zrealizować, żeby choć trochę uspokoić huśtawki nastroju i ogólną mendowatość. Miesiąc temu było to masło orzechowe i czekolada. Tym razem padło na czekoladę i popcorn. Wymarzyłam sobie brownie posypane popcornem. Po prostu, bez udziwnień. Takie też wyszło. Czekoladowe, wilgotne, pyszne! Uwielbiam słodko-słone smaki. Słodycz brownie przełamana słonym popcornem. Cudo! Od kiedy kupiliśmy w Biedronce maszynę do popcornu, pojawia się on u nas dosyć często. Uwielbiam ten sprzęt, jeśli jeszcze kiedyś pojawi się w ofercie sklepu, na pewno napiszę recenzję! :) Jeśli nie posiadacie w domu takiej maszyny, macie pretekst, żeby wyjść do kina i wynieść z niego trochę kukurydzy (możecie również użyć gotowca z mikrofali)! ;) 

Wegańskie brownie z popcornem





Składniki:

Brownie:

  • 2/3 szklanki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • 80 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 5 łyżek mleka roślinnego
Dodatkowo:
  • ok. 1,5 szklanki solonego popcornu


Do roboty!

Wodę zagotowujemy, dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Do płynu wsypujemy zmielone siemię, odstawiamy na ok. 10 minut. Do siemieniowego glutka dodajemy resztę składników, miksujemy, po czym wlewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 15-20 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, mieszamy. Masę wylewamy na wystudzone ciasto. Szybko posypujemy popcornem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. myślę, że tak obłędnie czekoladowe ciasto zawładnie podniebieniem każdego kto je wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Popcorn pasować będzie też do wielkanocnego mazurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to zdecydowanie "aż" - pomysł niby prosty, ale z pewnością zachwyca smakiem :) I wyglądem!

    OdpowiedzUsuń