Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym bez cukru
Składniki:
Ciastka
- 1 i 1/2 szklanki zmielonej kaszy jaglanej (lub po prostu mąki jaglanej) + do podsypania
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki łuski babki jajowatej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 0,5 łyżeczki sody
Lukier
- 6 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
- kopiasta łyżka masła orzechowego
- odrobina wrzątku
Do roboty!
Łuskę babki jajowatej zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Olej, masło orzechowe i ksylitol miskujemy . Kiedy masa stanie się puchata, dodajemy gluta z babki jajowatej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i sodę, wyrabiamy gładkie ciasto z którego formujemy kulę, którą chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut. Ze schłodzonego i rozwałkowanego na ok. 0,5 cm ciasta (można podsypywać mąką) wykrawamy ulubione kształty Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.
Masło orzechowe mieszamy z ksylitolowym pudrem. Dodajemy odrobinę wrzątku, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ilość zależy od tego, czy chcemy mieć luźny lukier, którym oblejemy ciastka, czy gęstszą masę, którą na nich rozsmarujemy). Lukrem ozdabiamy wystudzone ciastka. Smacznego!
cudowne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńdodatek masła orzechowego mnie przekonał, niedługo zrobię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńile ciastek wychodzi? ;)
OdpowiedzUsuń2 blachy :)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka pokochałam na sam widok! nie mogę nie zapisać przepisu :)
OdpowiedzUsuńJuż zapisuję przepis. Ciasteczka świetnie wyglądają ! Nie mogę się doczekać kiedy je spróbuje. Muszę tylko kupić masło orzechowe , bo właśnie mi się skończyło :(
OdpowiedzUsuńTo są ciasteczka dla nas! Dwa słoiczki masła orzechowego stoją i się na nas patrzą xD
OdpowiedzUsuńTen lukier stężeje tak aby nie kleił się do innych ciasteczek?
Tak :)
UsuńDwa biedne, samotne słoiki masła orzechowego? Zaopiekowałabym się nimi :D
Oddamy jeden tylko za powyższe ciasteczka xD
UsuńW takim razie przepis na lukier na pewno wypróbujemy a ciasteczka w niedalekiej przyszłości :)
Pozdrowionka :)