Kategorie

wtorek, 24 lutego 2015

Ziemniaki z soczewicą

Bardzo szybka i prosta propozycja na obiad. Jeśli wyeliminujemy mleko kokosowe i sojówki,  zostaną nam składniki, które znajdują się chyba w każdej kuchni. Nie ukrywam, że ostatnio nie chce mi się robić wymyślnych obiadów, dlatego takie szybkie, jednogarnkowe dania ratują mi tyłek. ;)

P.S. Aaaaa, zrobiłam moją pierwszą wege kiełbasę! Już nie mogę się doczekać, kiedy Wam ją pokażę. <3 

Ziemniaki z soczewicą


Składniki:
  • 5 ziemniaków
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów krojonych
  • woda + pół szklanki mleka kokosowego (ew. sama woda ;)
  • curry w proszku lub w paście (użyłam łyżeczki zielonej pasty curry)
  • ew. 2 kiełbaski/parówki sojowe
  • sól
  • oliwa lub olej do podsmażenia ziemniaków

Do roboty!
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni z wysokim bokiem lub w szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, przez chwilę podsmażamy ziemniaki, po czym zalewamy je gorąca wodą (trochę ponad poziom ziemniaków). Kiedy ziemniaki zmiękną, dorzucamy soczewicę i wlewamy pół szklanki mleka koko lub wody. Gotujemy do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać. Dodajemy pomidory i pokrojone w plasterki sojówki (kiełbaski lub parówki). Dusimy, aż większość płynu odparuje, a konsystencja dania zacznie przypominać bardzo gęsty sos (jeśli woda odparowuje zbyt szybko, można podlać odrobiną wody lub mleka kokosowego ;). Doprawiamy sola, sosem sojowym i curry. Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie pomysły na obiad - prosto, smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mi się podoba. Chyba najbardziej lubię właśnie czerwoną soczewicę. Nigdy jej z ziemniakami nie robiłam. Ale teraz na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, bo szybko się rozpada zagęszczajac zupy, czy sosy ;)

      Usuń
  4. Czerwoną soczewicę lubimy najbardziej a w połączeniu z mlekiem kokosowym musi być przepyszna :)
    Do tej pory głównie łączyłyśmy ją z domowym przecierem pomidorowym ale teraz czas na zmianę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo czerwona soczewica i pomidory to para idealna! :)

      Usuń