Kategorie

niedziela, 12 października 2014

Surowe mini-chałwy w czekoladzie

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na chałwowe kuleczki w malinowym lukrze. A co, jakby te same kulki zanurzyć w surowej czekoladzie? ;)

Surowe mini-chałwy w czekoladzie


Składniki:

Chałwa:
  • 2 szklanki sezamu
  • 4 łyżki surowego syropu z agawy lub miodu
Czekolada:
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki surowego syropu z agawy lub miodu
  • 4 łyżki surowego kakao
  • ewentualnie dodatkowa łyżka sezamu do posypania pralinek



Do roboty!

Sezam prażymy (jeśli pralinki mają być surowe, nie robimy tego), mielimy na mąkę. Dodajemy słód i zagniatamy ręką, tak jak robimy z kruchym ciastem. Kiedy masa zamieni się w gładką, elastyczną kulkę, odrywamy po kawałku i formujemy pralinki wielkości orzecha włoskiego. 
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ze słodzidłem i kakaem. Chałwy maczamy w polewie, posypujemy sezamem i chłodzimy. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) i bardzo apetyczny, uwielbiam chałwę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba nawet lepsza propozycja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze zachwycają mnie te surowe słodkości! już planuje co by tu zrobić, i tak myślę, ze te koniecznie trafiają na listę :)

    OdpowiedzUsuń