Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na chałwowe kuleczki w malinowym lukrze. A co, jakby te same kulki zanurzyć w surowej czekoladzie? ;)
Surowe mini-chałwy w czekoladzie
Składniki:
Chałwa:
- 2 szklanki sezamu
- 4 łyżki surowego syropu z agawy lub miodu
Czekolada:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki surowego syropu z agawy lub miodu
- 4 łyżki surowego kakao
- ewentualnie dodatkowa łyżka sezamu do posypania pralinek
Do roboty!
Sezam prażymy (jeśli pralinki mają być surowe, nie robimy tego), mielimy na mąkę. Dodajemy słód i zagniatamy ręką, tak jak robimy z kruchym ciastem. Kiedy masa zamieni się w gładką, elastyczną kulkę, odrywamy po kawałku i formujemy pralinki wielkości orzecha włoskiego.
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ze słodzidłem i kakaem. Chałwy maczamy w polewie, posypujemy sezamem i chłodzimy. Smacznego!
Ciekawy przepis :) i bardzo apetyczny, uwielbiam chałwę :)
OdpowiedzUsuńTo chyba nawet lepsza propozycja! ;)
OdpowiedzUsuńzawsze zachwycają mnie te surowe słodkości! już planuje co by tu zrobić, i tak myślę, ze te koniecznie trafiają na listę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te kuleczki :)
OdpowiedzUsuń