Kategorie

poniedziałek, 13 października 2014

Serowo-dyniowa krajanka na owsianym spodzie z orzechami

Wiem, że to ciasto nie grzeszy urodą ;) Za to jest bardzo sycące i jesienne. Robiłam je już dwa razy, ze względu na Lubego, któremu smakuje. Ja nie pieję z zachwytu. Jest smaczne, ale nie ma efektu "wow!". Mimo wszystko, polecam Ciasto jest dosyć zapychające, będzie dobra alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie. Delikatnie zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.

Serowo-dyniowa krajanka na owsianym spodzie z orzechami


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 230 g zimnego masła
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 450 g twarogu
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka
  • łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki imbiru
Na wierzch:
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki ksylitolu



Do roboty!

Ciasto:

Mąkę, ksylitol, masło i sól siekamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i znowu siekamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane i ucieramy w rękach, żeby powstała lepka kruszonka. Odkładamy 2 szklanki okruszków. Resztę wsypujemy do formy o wymiarach 25x33, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Uklepujemy, żeby wylepiły dno formy. Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Odłożone okruszki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając. 

Masa serowa:

Ser blendujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Dodajemy resztę składników i znowu blendujemy. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, aż środek się zetnie. 

Śmietanę mieszamy z ksylitolem, smarujemy nią ciepły sernik i ponownie zapiekamy przez 5 minut. Studzimy, po czym wciskamy podpieczone okruszki w śmietanową warstwę. Chłodzimy. Smacznego!





3 komentarze: