Wiem, że to ciasto nie grzeszy urodą ;) Za to jest bardzo sycące i jesienne. Robiłam je już dwa razy, ze względu na Lubego, któremu smakuje. Ja nie pieję z zachwytu. Jest smaczne, ale nie ma efektu "wow!". Mimo wszystko, polecam Ciasto jest dosyć zapychające, będzie dobra alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie. Delikatnie zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
Serowo-dyniowa krajanka na owsianym spodzie z orzechami
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 230 g zimnego masła
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 450 g twarogu
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki imbiru
Na wierzch:
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki ksylitolu
Do roboty!
Ciasto:
Mąkę, ksylitol, masło i sól siekamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i znowu siekamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane i ucieramy w rękach, żeby powstała lepka kruszonka. Odkładamy 2 szklanki okruszków. Resztę wsypujemy do formy o wymiarach 25x33, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Uklepujemy, żeby wylepiły dno formy. Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Odłożone okruszki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając.
Masa serowa:
Ser blendujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Dodajemy resztę składników i znowu blendujemy. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, aż środek się zetnie.
Śmietanę mieszamy z ksylitolem, smarujemy nią ciepły sernik i ponownie zapiekamy przez 5 minut. Studzimy, po czym wciskamy podpieczone okruszki w śmietanową warstwę. Chłodzimy. Smacznego!
Idealna! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, coś pomiędzy ciastem, a batonikami owsianymi! na pewno musi być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń