Kolejna wersja hummusu, jest już ich tutaj całkiem sporo. ;) Niestety, muszę przyznać, że wersja paprykowa niespecjalnie przypadła mi do gustu. Mimo wszystko postanowiłam opublikować przepis, może Wy zostaniecie fanami tej pasty? :)
Hummus paprykowy
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- papryka 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chilli
- sól
- oliwa z oliwek
- woda
Do roboty!
Paprykę kroimy w ćwiartki, wykrawamy jej wnętrzności i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce silikonowej przez ok. 15 minut (220 stopni). Skórka powinna porządnie się przypiec i zacząć czernieć. Paprykę chwilę studzimy i jeszcze gorąca przekładamy do jednorazówki. Paprykę pocieramy palcami przez reklamówkę, aż skórka zacznie schodzić. Obraną, blendujemy z ciecierzyca, tahini, czosnkiem, podlewając wodą i kilkoma łyżkami oliwy. Kiedy hummus osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy go solą, wędzoną papryką i chilli. Smacznego!
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń