Kategorie

poniedziałek, 13 października 2014

Hummus paprykowy

Kolejna wersja hummusu, jest już ich tutaj całkiem sporo. ;) Niestety, muszę przyznać, że wersja paprykowa niespecjalnie przypadła mi do gustu. Mimo wszystko postanowiłam opublikować przepis, może Wy zostaniecie fanami tej pasty? :)                                                                                                                         
Hummus paprykowy



Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chilli
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • woda




Do roboty!

Paprykę kroimy w ćwiartki, wykrawamy jej wnętrzności i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce silikonowej przez ok. 15 minut (220 stopni). Skórka powinna porządnie się przypiec i zacząć czernieć. Paprykę chwilę studzimy i jeszcze gorąca przekładamy do jednorazówki. Paprykę pocieramy palcami przez reklamówkę, aż skórka zacznie schodzić. Obraną, blendujemy z ciecierzyca, tahini, czosnkiem, podlewając wodą i kilkoma łyżkami oliwy. Kiedy hummus osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy go solą, wędzoną papryką i chilli. Smacznego!



1 komentarz: