Ciasto z gruszkami i budyniową pianką
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki maki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
- 6 łyżek zmielonego na puder ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju
- 4 słodkie i miękkie gruszki
- łyżeczka imbiru
Imbirowy puder:
- 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Do roboty!
Zimne masło siekamy w kostkę, a następnie zagniatamy z pozostałymi składnikami. Dzielimy na dwie części (60% i 40%), każdą zawijamy w osobna folię i chowamy do zamrażalki.
Większa część zmrożonego ciasta ścieramy an tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Podpiekamy przez 20 minut w 190 stopniach. Kiedy spód jest wystudzony, ubijamy białka. Kiedy będą już sztywne, dodajemy po łyżce zmielony ksylitol, a później budynie, cały czas miksując. Miksujemy do momentu aż budynie się rozpuszczą, ok. 2 minuty, po czym cienką strużką wlewamy olej (cały czas ubijając). Na zimny spód wykładamy piankę. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w plasterki. Na masie układamy gruszki, na które ścieramy (na tarce) drugą część zamrożonego ciasta. Owoce posypujemy łyżeczką imbiru. Całość pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy ksylitolem wymieszanym z imbirem (najlepiej przetrzeć proszek przez sitko, wtedy pozbędziemy się ewentualnych grudek ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz