Kategorie

poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto z gruszkami i budyniową pianką

 Pamiętacie ciasto z malinami i budyniowa pianką? Dzisiaj mam dla Was przepis na nową, jesienną wersję!

Ciasto z gruszkami i budyniową pianką


Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki maki orkiszowej 
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
Pianka:
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
  • 6 łyżek zmielonego na puder ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 słodkie i miękkie gruszki
  • łyżeczka imbiru
Imbirowy puder:
  • 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki imbiru





Do roboty!

Zimne masło siekamy w kostkę, a następnie zagniatamy z pozostałymi składnikami. Dzielimy na dwie części (60% i 40%), każdą zawijamy w osobna folię i chowamy do zamrażalki.
Większa część zmrożonego ciasta ścieramy an tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Podpiekamy przez 20 minut w 190 stopniach. Kiedy spód jest wystudzony, ubijamy białka. Kiedy będą już sztywne, dodajemy po łyżce zmielony ksylitol, a później budynie, cały czas miksując. Miksujemy do momentu aż budynie się rozpuszczą, ok. 2 minuty, po czym cienką strużką wlewamy olej (cały czas ubijając). Na zimny spód wykładamy piankę. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w plasterki. Na masie układamy gruszki, na które ścieramy (na tarce) drugą część zamrożonego ciasta. Owoce posypujemy łyżeczką imbiru. Całość pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy ksylitolem wymieszanym z imbirem (najlepiej przetrzeć proszek przez sitko, wtedy pozbędziemy się ewentualnych grudek ;) Smacznego!




Wariacje z gruszką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz